Kasside tervise eest hoolitsemine

kasside vaktsineerimine
Kassid elavad tavaliselt 12–15 aastat, mõnikord isegi kauem. See, kui vanaks elavad kassid, sõltub geneetikast, terviseseisundist ja elustiilist. Kassi pikaealisuse ja hea tervise toetamiseks on oluline pakkuda toitu, armastust ja hoolt, liikumis- ja mänguvõimalust ning sobivat elukeskkonda. Lisaks eelmainitule on hulk kassi hooldusprotseduure, millega saame kasside tervise eest hoolitseda ja soodustada pikka ja õnnelikku elu. 

Kassi kirpude, puukide ja usside tõrje

Erinevad parasiidid põhjustavad kassile ebamugavust ja võivad tekitada isegi suuremaid terviseprobleeme. Ussid võivad kassil põhjustada seedehäireid, kehakaalu langust ja üldist nõrkust. Kirbud võivad kassil tekitada sügelust, nahaärritusi ja edasi kanda paelusse. Puugid võivad kassile edasi kanda tõsiseid haigusi, nagu puukborrelioos ja hemobartonelloos, mis mõjutavad kassi immuunsüsteemi ja tervist üldiselt.

Seega on regulaarne parasiiditõrje väga oluline. Veenduge, et annate soovitatud koguse ja regulaarsusega ussirohtu kassile, mis kaitseb teda siseparasiitide eest, nagu solkmed ja paelussid. Kirpude ja puukide ennetamiseks kassil saate kasutada tõrjevahendeid, nt Derbe kassi kirbuvastane õli, Be Bio Band kirpude ja teiste putukate peletamise kaelarihm ja Tickless Pet kirbu- ja puugirihm. Samuti kontrollige oma kassi regulaarselt ning kirpude ja täide avastamisel võib abi olla kirbukammi kasutamisest. Kui märkate, et kassil on puuk, siis eemaldage see esimesel võimalusel puugieemaldusvahendiga ja terviseprobleemide ilmnedes pöörduge loomaarsti poole. 

Kasside vaktsineerimine

Kasside vaktsineerimine on oluline, et ennetada ennetada tõsiseid haigusi nagu kasside katk, viiruslik rinotrahheiit, kalitsiviirus ja marutaud. Need haigused võivad olla väga nakkavad ja eluohtlikud. Vaktsineerimisega stimuleeritakse kassi immuunsüsteemi tootma antikehi, mis aitavad kassi haiguste vastu kaitsta.

Kassi terviseprobleemide märkamine ja ravi

Oluline on olla tähelepanelik ka sümptomite suhtes, mis võivad viidata erinevate kasside haigustele. Näiteks kui kass hingeldab, võib see viidata mitmetele terviseprobleemidele ja oluline on konsulteerida loomaarstiga ja mõista sekkumisvajadust. Samuti võib ette tulla kassi kõhulahtisust, mille puhul võib mõnel juhul saada piisavat abi kassi probiootikumidest, mõnikord võib see aga kulgeda raskemalt ja vajalik on loomaarsti abi. Kassidel esineb ka põiepõletikku, kasside vähki, kassihaigust ja muid kergemaid ja raskemaid terviseprobleeme, mille puhul on oluline varajane diagnoosimine ja ravi.

Kassi haavade märkamine ja puhastamine

Kassi haavade märkamine ja puhastamine on oluline, et vältida infektsioone ja tagada kiire taastumine. Võimalusel pöörduge loomaarsti poole ja küsige nõuandeid konkreetse haava puhastamiseks ja raviks kassil. Vajadusel kasutatakse haavasalve ja muid vajalikke vahendeid.

Välistingimustes liikuvate kasside puhul tuleb erilise tähelepanuga kontrollida kassi haavasid, et avastada lisaks muudele haavadele ka rästiku hammustusi. Kui avastate, et kass on saanud rästikult hammustada, püüdke piirata kassi liikumist, võimalusel võtke ta sülle ning võtke kiiresti ühendust oma kassi loomaarstiga, et arutada toetava ravi võimalusi.

Kassi kaal ja tasakaalustatud toitumine

Mõnikord arvatakse, et igasugune kassitoit on piisav ja sobiv. Tegelikult aga tasub kassi kaalule ja toitumisele läheneda teadlikumalt ja rohkem kassi eripärasid arvestavalt. Kassi kaal ja tasakaalustatud toitumine on olulised, et hoida kassi tervislikus kaalus ja vältida ülekaalu, mis võib põhjustada terviseprobleeme nagu kassi diabeet, liigesehaigused ja südameprobleemid. Ülekaalu tagajärjel halveneb ka kassi elukvaliteet ja lüheneb eluiga. Mõnikord tuleb kassi normaalkaalu saavutamiseks ja hoidmiseks pöörata erilist tähelepanu ja teha muudatusi elustiilis ja toitumises. Näiteks kassi steriliseerimise järel on oht kaalutõusuks ning selle ennetamiseks tasub pakkuda oma kassile spetsiaalset toitu. 

Kvaliteetse ja allergiaohutu kassitoidu valimiseks arvestage oma kassi eripäradega ja leidke sobivaim kuivtoit ja konservtoit oma kassile.

PetCenter – kassi hooldamise tarvikute müük internetis ja üle Eesti – Tallinn, Tartu, Pärnu jt

Kassiomanikuna teame, et lisaks põhivajaduste täitmisele peaksime tähelepanu pöörama mitmetele hooldustoimingutele, kassi vaktsineerimisest ussirohu andmiseni. Nii saame tagada kassi heaolu ja pikema eluea. PetCenter e-poes on müügil erinevaid vahendid kassi tervise eest hoolitsemiseks – need on müügil nii kohapeal poes Viljandis kui ka internetis üle Eesti – Tallinn, Tartu, Pärnu jm.

Sildid

Teised artiklid
koera pesemine
Koerte tervise eest hoolitsemine

Koerte tervise eest hoolitsemine on äärmiselt oluline, et ennetada terviseprobleeme, toetada koerte heaolu ja pakkuda head elukvaliteet. Koera tervise toetamine