Koerte levinumad terviseprobleemid

koerte vaksineerimine ja tervise probleemid
Koerad on armastatud kaaslased paljudes kodudes, pakkudes oma omanikele rõõmu ja seltsi. Lisaks rõõmutundele võivad aga koeraomanikud kogeda ka muret ja hirmu seoses oma koera terviseprobleemidega. Võimalike koerte terviseprobleemide mõistmine ja ennetamine on oluline osa vastutustundlikust lemmikloomapidamisest, seega tasub uurida, kuidas neid ennetada ning sümptomite ilmnemisel ravida.

Nakkushaigused ja vaktsineerimine

Koerte tervise kaitsmise üks olulisemaid aspekte on regulaarne vaktsineerimine. See aitab ennetada mitmeid ohtlikke nakkushaigusi, mis võivad olla koera elule ja tervisele äärmiselt ohtlikud. Loomaomanikel on kohustus koeri vaktsineerida tõsiste, eluohtlike ja ülemaailmse levikuga haiguste vastu, nt marutaud, koerte katk, parvoviirus ja viiruslik hepatiit.  Leptospiroosi, koerte parainfluensaviiruse ja kennelköha puhul sõltub vaktsineerimise vajadus konkreetsest loomast, elukeskkonnast, asukohast jm.

Koerte vaktsineerimine on investeering koera tervisesse. Esialgu võib koerte vaktsineerimise hind tunduda suur, aga see on märkimisväärselt väiksem kui potentsiaalsete haiguste ravikulud.

Puugid ja muud välisparasiidid koertel

Puugid ja kirbud on levinud parasiidid koertel, eriti soojematel aastaaegadel. Need parasiidid ei ole mitte ainult ebameeldivad, vaid võivad levitada ka ohtlikke haigusi, nt borrelioosi. Seega on oluline, et kasutaksite efektiivset koera puugitõrje meetodit. Selleks võib kasutada sobivas doosis ja nõuetejärgselt manustatud kirbu- ja puugivastast õli, spreid või pulbrit. Paljude jaoks on koerte puugitõrjeks mugav kasutada ohutuid ja testitud kirbu- ja puugipeletajaid, nt Max&Molly ja Tickle Pets ultraheliripatseid kaelarihmale kinnitamiseks. Kui aga puuk on juba kinnitunud koera nahale, siis on oluline puuk eemaldada spetsiaalse puugieemaldajaga.

Ussid ja muud siseparasiidid koertel

Ussid ja muud siseparasiidid on levinud probleem koerte seas, võides põhjustada mitmesuguseid terviseprobleeme, alates kergest ebamugavustundest kuni tõsiste tervisekahjustusteni. Seega on oluline oma koerale manustada regulaarselt ussirohtu, nt pastana. Koerte ussirohtu saab osta lemmikloomapoodidest, loomaarstilt või apteegist, kuid enne manustamist on soovitatav konsulteerida veterinaariga, et valida koera vanusele ja kaalule sobiv ussirohi.

Nahahaigused ja nende põhjused

Koerte nahahaigused võivad põhjustada koertele ebamugavust. Sümptomiteks võivad olla sügelus, kõõm, karvakadu ja nahalööbed. Allergiad, parasiidid (nagu kirbud ja lestad), seeninfektsioonid ja hormonaalsed häired on sagedased nahahaiguste põhjustajad. Kui märkate oma koeral neid sümptomeid, on oluline pöörduda loomaarsti poole diagnoosi ja ravi saamiseks. Kui tegemist on koera kõõmaga, siis võib katsetada kõõmavastast šampooni. Kui nahal on tekkinud haav, siis on oluline selle puhastamine ja hooldus.

Koera rähmased silmad ja muud silmaprobleemid 

Koera silmad rähmased võivad olla tingitud mitmest põhjusest, sealhulgas allergiast, silmapõletikust, pisarakanalite ummistusest või võõrkehast silmas. Regulaarne silmade puhastamine ja jälgimine aitab ennetada tõsisemaid probleeme. Kui silmade rähmasus on püsiv või sellega kaasneb punetus või valu, on vajalik loomaarsti konsultatsioon.

Koera jooksuaja ja tiinusega seotud eripärad 

Emase koera jooksuaeg on loomulik osa koera elutsüklist, toimudes tavaliselt 1-3 korda aastas ja kestes 3–28 päeva. Sel ajal võib esineda veritsust, mis on normaalne, kuid võib nõuda omanikult erilist tähelepanu ja hoolt. Koera jooksuajal võiks kasutada jooksuajapükse, et vältida liigset määrimist. 

Koera tiinuse tunnused hõlmavad tavaliselt isu suurenemist, kõhu ja nisade suurenemist ning käitumise muutusi. Koerte tiinuse pikkus on keskmiselt 63 päeva, mille jooksul on oluline tagada emale õige toitumine ja piisav puhkus. Samuti on oluline jälgida tiinuse ajal koera seisundit ja teha vajalikke uuringuid. Alati ei pruugi koerte tiinus kulgeda ootuspäraselt ning ette võib tulla koera tiinuse katkestamist või katkemist. Koera tiinuse ajal tasub ette valmistuda ja uurida ka koerte poegimise teemal.

Koerte südame-veresoonkonna haigused 

Koera südameprobleemid on eriti levinud vanemate koerte seas. Sümptomid nagu hingeldamine ja lõõtsutamine, köha, väsimus, eemaldumine ja minestamine võivad viidata koera südamehaigusele. Regulaarsed tervisekontrollid ja õige toitumine aitavad ennetada või aeglustada südamehaiguste arengut. Mõnel juhul võib veterinaar soovitada spetsiaalset dieeti või ravimeid südame tervise toetamiseks.

Koerte artriit ja liigeseprobleemid

Koerte artriit võib oluliselt mõjutada koera elukvaliteeti, põhjustades valu ja liikumisraskusi. Glükosamiini ja muid olulisi koostisosi sisaldavad toidulisandid võivad aidata ennetada ja leevendada sümptomeid, kuid nende kasutamise osas võiks konsulteerida loomaarstiga. 

Koerte diabeet 

Koera diabeet on kasvav probleem, mis nõuab hoolikat jälgimist ja ravi. Suurenenud janu, sage urineerimine ja kaalulangus hoolimata heast isust on mõned diabeedi sümptomid koertel. Diabeedi diagnoosimisel on vajalik regulaarne insuliiniravi ja dieedi jälgimine. Efektiivse dieedi järgimisel on abi spetsiaalselt diabeedi diagnoosiga koertele loodud kuiv- ja märgtoidust. Õige ravi korral saavad diabeediga koerad elada täisväärtuslikku elu.

Vananemisega seotud probleemid 

Koerte eluiga sõltub tõust, kuid keskmiselt elavad koerad 10-13 aastat. Vanematel koertel võib esineda mitmeid tervisehädasid, sealhulgas uriinipidamatust, kognitiivseid häireid ning nägemise ja kuulmise halvenemist. Seedeprobleemide korral võib abi saada koerte probiootikumidest. Erinevate probleemide leevendamiseks on oluline kohandada koera keskkonda ja elustiili, pakkudes talle sobivat kvaliteetset koeratoitu, piisavat puhkust ja vajadusel meditsiinilist abi.

Ennetavad meetmed ja koera tervise hoidmine

Koera tervise hoidmiseks on oluline pöörata tähelepanu ennetamisele ja veenduda, et oleks tagatud:

  • Regulaarsed veterinaarkontrollid
  • Tasakaalustatud toitumine ja kvaliteetse koeratoidu pakkumine – kindlasti vältige koerale mürgiseid toiduaineid
  • Piisav füüsiline aktiivsus
  • Hammaste hooldus
  • Karvastiku hooldus

Võimalusel võib pakkuda lõõgastuseks koerale salongikogemust, nt massaaži- või juuksuriteenust. Koera kindlustamine võib aidata katta ootamatuid veterinaarkulusid ja tagada, et teie lemmik saab vajadusel parimat võimalikku ravi. 

PetCenter – koerte tervisetoodete müük internetis ja üle Eesti – Tallinn, Tartu, Pärnu jt

Koerte tervis nõuab pidevat tähelepanu ja hoolt. Kui märkate muutusi oma koera käitumises või tervises, on alati soovitatav konsulteerida loomaarstiga. Teadlik ja hooliv omanik on võtmetegur koera pika ja õnneliku elu tagamisel. Iga koer on unikaalne ja võib vajada individuaalset lähenemist oma terviseprobleemidele, kuid armastus, tähelepanu ja õigeaegne ravi on universaalsed komponendid koera heaolu tagamisel.  

Kas soovite pakkuda oma koerale parimat hoolt ja toetada ta tervist kvaliteetsete tervisetoodetega? PetCenter e-poes on müügil erinevaid vahendid koera tervise eest hoolitsemiseks – need on müügil nii kohapeal poes Viljandis kui ka internetis üle Eesti – Tallinn, Tartu, Pärnu jm.

Sildid

Teised artiklid
kasside vaktsineerimine
Kasside tervise eest hoolitsemine

Kassid elavad tavaliselt 12–15 aastat, mõnikord isegi kauem. See, kui vanaks elavad kassid, sõltub geneetikast, terviseseisundist ja elustiilist. Kassi pikaealisuse

koera pesemine
Koerte tervise eest hoolitsemine

Koerte tervise eest hoolitsemine on äärmiselt oluline, et ennetada terviseprobleeme, toetada koerte heaolu ja pakkuda head elukvaliteet. Koera tervise toetamine